Higiena naczyń wpływa na smak i jakość serwowanych posiłków

Higiena i czystość to kwestie na które coraz bardziej zwracają uwagę konsumenci. Wpływają one zarówno na smak oraz jakość serwowanych posiłków. Jednak nie da się zachować wysokich standardów stosując domowe środki czystości.
W dzisiejszych czasach priorytetem każdego lokalu gastronomicznego jest zadowolenie Klienta. Istotnym elementem wpływającym na jakoś i smak potraw jest higiena kuchni, a przede wszystkim naczyń, w których jest przygotowywany i serwowany posiłek. Dlatego niezwykle ważnym staje się stosowanie profesjonalnych środków myjących, odpowiednio dobranych do potrzeb. Używanie profesjonalnych płynów do zmywarek przynosi wiele korzyści. Po pierwsze, usuwają skuteczniej zabrudzenia niż środki „domowe”. Po drugie są odpowiednio dobrane do potrzeb danego miejsca. Obecnie dostępny jest duży wybór środków myjących m.in. do uniwersalnego stosowania, do wody twardej, do mycia szkła barowego czy ze związkami dezynfekującymi. Po trzecie, zastosowanie środka profesjonalnego jest znacznie tańsze, ze względu na jego dużą wydajność i optymalnie dobrany skład. Co więcej przy zakupie otrzymujemy dokumentacje eksploatacyjną tj. karty stanowiskowe, ulotki produktowe i plany higieny. Informacje, które zawierają są pomocne dla pracowników oraz są niezbędne przy kontroli Sanepidu.

Mało osób wie, iż niewystarczające jest stosowanie wyłącznie odpowiedniego płynu do mycia. Równie ważne jest przestrzeganie zasad mycia naczyń w zmywarkach. Dlatego usystematyzujemy te informacje. Przystępując do mycia naczyń musimy oczyścić je z resztek jedzenia. Następnie należy spłukać naczynia wodą o temperaturze do 40 o C. Kolejnym etapem jest segregacja naczyń i umieszczenie ich w koszu. Sprawdzamy ilość środka myjącego i nabłyszczającego. Włączamy zmywarkę oraz dopływ wody i czekamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury. Potem wybieramy odpowiedni program mycia. Po zakończeniu cyklu mycia, wyciągamy kosz z naczyniami. Następnie czekamy aż naczynia wyschną.

Równie istotnym zagadnieniem jest dobranie odpowiedniego dozowania płynu myjącego i nabłyszczającego. Najlepiej dobrać je doświadczalnie. Zalecane dozowanie płynu myjącego to 1-5 ml/l, ale trzeba je dostosować w zależności od stopnia zabrudzeń naczyń i twardości wody. Im bardziej talerze są brudne oraz woda jest twarda, tym większą należy zastosować porcje środka myjącego. Analogicznie postępujemy z dozowaniem środka nabłyszczającego. Rekomendowane dozowanie to 0,1-3 ml/l. Jeśli chcemy, aby naczynia bardziej błyszczały musimy zwiększyć ilość środka nabłyszczającego. Także istotna jest twardość wody. Dobranie odpowiedniego rodzaju płynu do zmywarek oraz jego ilości zapewni nam idealny efekt mycia oraz pozwoli nam zoptymalizować koszt.

Jesteśmy producentem profesjonalnych środków czystości oraz wszelkich środków czyszczących, a także chemii czyszczącej przemysłowej. Eco Shine – chemia czyszcząca zapraszamy!