Jak wyczyścić przypaloną patelnię od spodu?
Każdy miłośnik gotowania i smażenia zadaje sobie pytanie „jak wyczyścić przypaloną patelnię od spodu?”. Nieestetycznie wyglądający brud odbiera całą radość z gotowania.
Przypalona od spodu patelnia to zmora każdego kucharza – oznacza ona przykry zapach i godziny szorowania. Trudno się dziwić, że takie czyszczenie zawsze odkładamy w czasie, a to niestety może tylko pogorszyć sprawę (a dodatkowo intensyfikuje przykry zapach). Mimo to, i tak każdy z nas tego doświadczył.
Jednak gdy powstają tak trudne do usunięcia zabrudzenia, a my będziemy działać mądrze, oszczędzimy sobie czasu i nerwów. Wystarczy, że naszym niezbędnikiem staną się dobrze dobrane środki czystości, m.in. skuteczny i sprawdzony odtłuszczacz do kuchni. Wśród nich polecane są m.in. Oven Cleaner lub Pianka Smart Foam i koncentrat Fat Cleaner.
Oven Cleaner na przypaloną patelnię
Jak sama nazwa wskazuje, Oven Cleaner został stworzony do pomocy w kuchni. Jest to skuteczny preparat w formie pianki, który może służyć do mycia patelni, grillów, piekarników i pieców. Jego formuła szybko usuwa przypalone białka oraz tłuszcze, a także nadaje połysk czyszczonym powierzchnią. Dzięki swojej sile nie wymaga uporczywego szorowania – w połączeniu z ciepłą wodą powoduje, że tłuszcz spływa samoczynnie.
A jak wyczyścić przypaloną patelnię od spodu preparatem Oven Cleaner? Należy pamiętać, żeby nie stosować go na gorący tłuszcz, a w razie konieczności “pomóc mu” używając nie rysującej szczotki. Dodatkowo, jest to środek silnie alkaliczny, więc dla zachowania bezpieczeństwa należy ubrać rękawice i okulary ochronne. Sam produkt można stosować od razu lub po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:2 lub 1:3, a następnie wypróbować jego oddziaływanie z powierzchnią w niewidocznym miejscu.
Jak wyczyścić przypaloną patelnię pianką Smart Foam?
Jedną z możliwości czyszczenia przypalonej patelni jest wybór aktywnej pianki czyszczącej Smart Foam od firmy ECO SHINE. To profesjonalny środek do czyszczenia, który działa na zasadzie zbierania brudu, nawet ciężko osadzonego. Jako doskonały odtłuszczacz do kuchni pozbędzie się m.in. zaschniętego tłuszczu czy przypaleń.
Pianka Smart Foam:
- działa aktywnie i skutecznie,
- nie jest żrąca dla skóry, więc można z jej pomocą czyścić patelnię ręcznie,
- nie posiada w składzie żadnych kwasów, alkaliów, wodorotlenków, więc można ją stosować przy kontakcie z żywnością.
Dodatkowym atutem Pianki Smart Foam jest jej łatwość zastosowania. Wystarczy rozpylić ją na czyszczoną powierzchnię (w tym przypadku spód patelni) a następnie odczekać chwilkę i z łatwością przetrzeć szmatką lub gąbką. Po otwarciu końcówki spryskiwacza piankę można także aplikować w formie mgiełki (na lżejsze zabrudzenia). Po doczyszczeniu całość zawsze należy spłukać wodą. W zależności od potrzeb Pianka Smart Foam jest dostępna w różnych opakowaniach: 1, 5, 10, 20 litrów.
Jak wyczyścić przypaloną patelnię koncentratem Fat Cleaner?
Na większe wyzwania, np. przypalone patelnie o których zdarzyło nam się zapomnieć, polecany jest koncentrat do czyszczenia zatłuszczonych przedmiotów oraz powierzchni Fat Cleaner. Mocno się pieni, jest uniwersalny i można go stosować zarówno do patelni, jak i garnków, naczyń, sztućców, a także blatów.
Koncentrat Fat Cleaner:
- jest silnie skoncentrowany, co zwiększa jego wydajność,
- nadaje się do mycia ręcznego,
- mocno się pieni, co ułatwia czyszczenie.
Koncentrat Fat Cleaner, jako środek na bardziej zabrudzone powierzchnie i mocno przypalone patelnie, należy najpierw rozcieńczyć z wodą. W zależności od stopnia zabrudzenia zaleca się rozwodnienie 50–200ml koncentratu w 10 litrach wody. Umyte i doczyszczone w ten sposób naczynia należy spłukać dużą ilością wody. Warto również pamiętać, że Koncentrat Fat Cleaner to naprawdę „twardy zawodnik” i powinniśmy unikać jest stosowania na powierzchniach o nietrwałych barwach (np. aluminium).
Inny odtłuszczacz do kuchni
Jeśli nie mamy pod ręką profesjonalnych środków czystości i nie wiemy, jak wyczyścić przypaloną patelnię, to możemy sięgnąć po doraźne, domowe rozwiązania. Jednym z nich jest ocet rozcieńczony z wodą, który dzięki swojemu kwaśnemu odczynowi świetnie usuwa osad, tłuszcz czy przypalony nalot. Niestety, nie pozostawia on po sobie przyjemnego zapachu, a dodatkowo wysusza skórę, więc powinniśmy używać go w rękawiczkach.
Innym rozwiązaniem na odtłuszczacz do kuchni jest soda oczyszczona. Na jej podstawie możemy stworzyć pastę – po rozmieszaniu z niewielką ilością wody i ewentualnie kilkoma kroplami płynu do naczyń. Następnie możemy ją rozsmarować na przypalonej powierzchni i odczekać kilka godzin, a nawet zostawić na noc. Pamiętajmy jednak, że dla własnego bezpieczeństwa z sodą oczyszczoną warto obchodzić się w rękawiczkach!
O ile naturalne rozwiązania z reguły zawsze mamy pod ręką, o tyle nie są one tak szybkie i skuteczne jak profesjonalne środki czystości, oferowane np. przez ECO SHINE. Warto je zatem wybrać, jeśli z problemem przypalonych patelni lub innych naczyń zmagamy się stosunkowo często (np. prowadząc własną restaurację). Wówczas praca w kuchni zamieni się w czystą przyjemność!
Kategoria: Aktualności