Blog

Profesjonalne środki czystości dla gastronomii

profesjonalne środki czystości dla gastronomiiProfesjonalne środki czystości dla gastronomii są bardzo ważnym elementem prowadzenia tego biznesu. Smaczna restauracja to czysta restauracja. Aby zachować w nich odpowiedni poziom czystości i higieny niezwykle ważne jest regularne i dokładne sprzątanie. Sprawdź, co znajduje się „w karcie” profesjonalnych środków czystości dla gastronomii.

Branża gastronomiczna uchodzi za jedną z najtrudniejszych na rynku. Nie tylko ze względu na różne gusta klientów czy wysokie koszty utrzymania. Z uwagi na konieczność codziennego utrzymywania porządku w kuchni i na sali oraz radzenia sobie z zanieczyszczeniami czy zatłuszczonymi powierzchniami. To nie tylko mile widziana inicjatywa właściciela, ale obowiązek z uwagi na regulowane prawnie wymagania sanitarne.

Profesjonalne środki czystości dla gastronomii są więc prawą ręką każdego właściciela restauracji (ale także baru i kawiarni). Wprowadzają one jakość do takiego lokalu, więc są one tak samo ważne, jak produkty spożywcze wybierane przez kucharza. Gwarantują one higienę, dezynfekcję oraz czystość w miejscach, w których przygotowywane są posiłki. A to znacząco przekłada się na wrażenia gości!

Profesjonalne środki czystości dla gastronomii – od kuchni

Sercem każdej restauracji jest kuchnia i to właśnie od niej trzeba zacząć dobór środków. Należy dodać, że jest to miejsce, w którym powinniśmy czyścić blaty, naczynia i garnki codziennie. Dokładniejsze sprzątanie piekarników, lodówek czy różnych zakamarków przeprowadzać przynajmniej raz w tygodniu. Wybierając więc profesjonalne środki czystości dla gastronomii nie powinniśmy oszczędzać oraz od razu stawiać na większe opakowania.

W zależności od tego, czy nasza kuchnia jest mała czy duża, a także czy posiada urządzenia czyszczące czy nie, możemy do niej wybrać preparat ECO SHINE do ręcznego mycia naczyń lub preparat do mycia maszynowego w zmywarkach gastronomicznych

Dla zachowania uniwersalności nie posiada on żadnych kompozycji zapachowych, więc pozostaje neutralny. Jest to niezwykle ważne, ponieważ nie zakłóca naturalnych aromatów dań podawanych w restauracji. Do blatów możemy zastosować inteligentną i aktywną piankę czyszcząca Smart Foam, która usuwa tłuszcze czy oleje i nie zawiera żrących kwasów, alkaliów, wodorotlenków. Sprawia to, że bezpiecznie może być stosowana na powierzchniach mających kontakt z żywnością.

Wśród profesjonalnych środków czystości dla gastronomii ECO SHINE na większe wyzwania polecane są:

  • Do czyszczenia zatłuszczonych i zaolejonych urządzeń, przedmiotów oraz powierzchni – mocno pieniący koncentrat Fat Cleaner do mycia ręcznego (również doskonały na blaty, ale także na zatłuszczone sztućce, naczynia, garnki). 
  • Do grillów, piekarników i pieców najlepiej wybrać preparat samodziałający w formie pianki Oven Cleaner
  • Do mycia lodówek i witryn chłodniczych preparat Fridge Shine, który nie zawiera żadnych barwników oraz zapachów
  • Do tosterów, gofrownic, naleśnikarek czy kebabów warto zastosować preparat Clean Pur. Wystarczy nimi spryskać powierzchnię, pozostawić na 5-15 minut, a następnie spłukać wodą. 
  • Do podłóg w kuchni, zwłaszcza silnie zabrudzonych, warto wybrać pianowy środek do mycia powierzchni zatłuszczonych i zaolejonych Hard Floor.
  • Do oczyszczania rur (np. po resztkach jedzenia) warto mieć pod ręką zagęszczony preparat do udrażniania odpływów Drain Opener, który przy okazji neutralizuje nieprzyjemne zapachy.

Pozostałe profesjonalne środki czystości dla gastronomii 

Jednak w restauracji nie wszystko kręci się wokół kuchni. Równie ważnymi miejscami w takim lokalu jest sala oraz łazienka. Tutaj do czystości dochodzi także wystrój. Przy wyborze profesjonalnych środków czystości dla gastronomii dla tych miejsc należy brać pod uwagę ich delikatność względem dywanów, drewnianych stołów, krzeseł, akrylu w łazience itp. 

Przykładami takich produktów od marki ECO SHINE są: 

  • Do prania i impregnacji wykładzin, dywanów i tapicerek tekstylnych – skoncentrowany szampon Textil Shampoo, który doskonale usuwa brud i plamy, a także zawiera dodatek perfum, dzięki czemu skutecznie odświeża tekstylia.
  • Do stołów i wszelkich powierzchni drewnianych – preparat do czyszczenia, nabłyszczania i pielęgnacji mebli Wood Care, który idealnie czyści i pielęgnuje powierzchnie, nie zostawia smug, a do tego ma świeży, przyjemny zapach.
  • Do higienicznej dezynfekcji rąk – bezalkoholowy płyn Septal Hands o działaniu bakteriobójczym i wirusobójczym (świetny zarówno dla personelu, jak i klientów).
  • Do mycia i wybielania toalet, pisuarów, a nawet umywalek, podłóg oraz armatury łazienkowej – gęsty, chlorowy żel Toilet Sept

Korzyści z profesjonalnych wyborów

Profesjonalne środki czystości dla gastronomii sprawdzą się nawet w przypadku trudnych zabrudzeń – a takie właśnie występują w restauracjach. Aby zdać sobie z tego sprawę, wystarczy wyobrazić sobie ilość zanieczyszczeń we własnej kuchni po przygotowaniu zaledwie kilku posiłków. W średniej wielkości restauracji jest ich nawet kilkaset dziennie!

Dobrze dobrane profesjonalne środki czystości dla gastronomii zapewniają nam bezpieczny, antyalergiczny i ekologiczny skład. Jest niezwykle ważny przy kontakcie z żywnością. W takim miejscu jak restauracja, gdzie przyrządzane i serwowane są posiłki, to nie tylko kwestia dobrego smaku – to obowiązek.

Kategoria: Aktualności